Kural Kitabı

MİNİ FUTBOL TÜRKİYE
KURAL KİTAPÇIĞI

Kurallar

1. GENEL İŞLEYİŞ

a. Mini Futbol Türkiye, takımları internet üzerinde buluşturan ve onlara farklı rakiplerle keyifli maçlar yaptırarak, bu maçlarında profesyonel bir atmosfer yaratan Türkiye'nin yeni halı saha ligidir. Bu hizmet sayesinde takımlar ücretsiz bir şekilde kolayca siteye üye olabilir.

b. Her takım lige 0 puanla başlar. Galibiyette 3 puan beraberlikte her iki takıma 1 puan verilir. Mağlup olan takımdan herhangi bir puan silme işlemi yapılmaz.

c. Hiçbir takım başlangıç puanı olan 0 puanın altına düşmez. Eğer takımın bir önceki sezondan ya da yeni sezona puan silme cezası ile başlaması durumu var ise aldığı ilk puanlar otomatik olarak silinecektir.

d. İki takım bir sezon içerisinde birbirleriyle 2 maç yapabilir. ( PLAY OFF DAHİL ! )

e. Mini Futbol Türkiye belirtilen tarihleri değiştirme hakkını saklı tutar. Yapılmış / yapılacak değişiklikler derhal web sitesinde ilan edilir.

f. Süper lig ve 1.lig kapsamında ligde bulunacak takım sayısını Mini Futbol Türkiye yönetimi kendi isteği doğrultusunda arttırabilir yada azaltabilir.

g. Maçlar lig usulü oynanır. Tek devrelik sistem uygulanır.

h. Maçlar 25x2 şeklinde yapılır.

ı. Her takımın 22 kişilik kadro oluşturma hakkı bulunur. Takımlar kadrolarında 5 lisanslı oyuncu bulundurma hakkına sahiptir. ( Profesyonel Oyuncu Oynatılamaz ! )

i. Takımlar oynanan maç içerisinde sadece 3 lisanslı oyuncu bulundurabilir. Aksi durum tespit edilmesi durumunda hükmen mağlup sayılır.

j. Her oyuncunun kendisine ait Mini Futbol Türkiye logolu lisansı olacak ve her maç bunu ibraz etmek zorunda olacaktır.

k. Maçlar öncesi ve sonrası her iki takım ile röportaj yapılacaktır.

l. Tüm takım kaptanları kendi takımından ve taraftarından sorumludur.

m. Maça çıkmayan takımlar Saha ücretini ödemek zorundadır. Maç oynanmış gibi her iki takımda ödemesini yapar ve puanlamaya yansıtılır.
 
2. TAKIM İSİMLERİ

a. Takımlar özel bir takım ismi ile müracaat edeceklerdir. Bu özel isim Türkçe ya da yabancı bir kelime olabilir, ancak siyasi mesaj içeren, küfürlü, pornografik, hukuka ve ahlaka aykırı, kişi veya kurumları rencide edici, vb. takım isimleri konulamaz. Sıradan bir insanın azami ölçüde özen gerektirdiği halde yine de fark edemeyeceği şekilde konulan isimler sonucu kişi ve kurumlara gelecek zararlardan Mini Futbol Türkiye sorumlu kabul edilmeyecektir. Olası bir zarar sonucu Mini Futbol Türkiye zarara neden olmuş takıma karşı rücu hakkını saklı tutar.

b. Organizasyon komitesi uygun bulmadığı takım isimleri değiştirilir, aksi halde o takım Mini Futbol Türkiye müsabakalarında yer alamaz.

c. Sitedeki maçların güvenli, huzurlu ve centilmence geçmesi için kayıtlarda son kararı Mini Futbol Türkiye Disiplin Kurulu verir. Takımların önceki turnuvalardan kayıtlı bulunan olumsuzlukları, centilmenlik dışı davranışları veya maç ücretindeki pürüzleri ve sorumsuzlukları nedeniyle son kayıt kararını Mini Futbol Disiplin Kurulu tayin eder.

d. Bir takım isminin bu maddenin a bendinde sayılan özelliklere aykırılık oluşturduğu sonradan ortaya çıkarsa ilgili takım derhal ligden ihraç edilir. Ancak Mini Futbol Disiplin Kurulu, uygun gördüğü takdirde, takıma ismini değiştirmesi için 3 gün süre verebilir. Bu süre içerisinde takım ismini değiştirmezse derhal ligden ihraç edilir.
 
3. OYUNCU SAYISI VE NİTELİKLERİ

a. Mini Futbol Türkiye Ligi’ne, 15 yaş üstündeki kişiler katılabilir. Bu maddeye aykırılık oluşturacak şekilde, aldatmaya yönelik davranışlar ile turnuvaya katılan oyuncularla ilgili olarak, Mini Futbol Türkiye Organizasyon Komitesi hiçbir sorumluluğu kabul etmez. Bu maddenin ihlali sonucunda hükmen mağlubiyet ve galibiyet kararı verilmez.

b. Oyuncular arasında cinsiyet ayrımı yoktur, takımlar kadrolarında kadın veya erkek oyuncu bulundurabilirler.

c. Takım kadroları en fazla 22 oyuncudan oluşur. Müsabakalar 7 kişi ile oynanır. Bir müsabakanın başlayabilmesi için, her iki takımın minimum 5 oyuncu ile sahada hazır bulunması gerekir. Müsabaka sırasında bir takımın, kırmızı kart, sakatlık vb. durumlar nedeniyle sahada 5 oyuncudan az kişi kalması durumunda müsabaka tatil edilir. Nihai karar Merkez Disiplin Kurulundadır.

d. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde; her takım lig başlangıcından itibaren kadrosunu sabitler.

e. Takımlar; 1. müsabakadan itibaren oynadığı müsabakaların esame listesinde (Müsabaka öncesi, saha koordinatörüne verilen aslar ve yedeklerden oluşan isim listesi) yazılı şekilde belirtir.


f. Bir takım, Mini Futbol Türkiye Ligi resmi kadrosunda profesyonel kontratlı futbolcu bulunduramaz. Oyuncunun kadroda bulunabilmesi için kulübüyle olan kontratının bitişi / feshi ile oynamak istediği Mini Futbol Türkiye Sezonunun başlangıç tarihi arasında en az 1 yıl olması gerekir.

g. İçinde bulunulan Mini Futbol Türkiye Sezonunun başlangıç tarihinden 1 yıl öncesine kadar olan süreçte vize almış veya yeniletmiş her oyuncu, Mini Futbol Türkiye Ligi’nde “Profesyonel Oyuncu” statüsündedir.

h. 01 Ocak 2023 ve sonrasında en az 1 Bölgesel Amatör Lig müsabakasında yer almış her oyuncu 2023 Sezonu boyunca “BAL Oyuncusu” statüsündedir.

ı. 01 Ocak 2023 ve sonrasında amatör vize almış veya yeniletmiş(Süper Amatör, 1. Amatör vb.) her oyuncu 2023 sezonu play-offları’nda amatör oyuncu statüsünde olacaktır. Bir takım 2023 sezonu play-offları’nda en fazla 5 “Amatör Oyuncu” kadrosunda bulundurabilir.

i. Amatör statüsünde oyuncu bulundurma kuralının Play-off sürecindeki uygulamasının detayları 8. madde, Türkiye Finallerindeki uygulamasının detayları 11. madde de yer almaktadır.

j. Profesyonel ve amatör futbolcu lisansları sorgulamaları, TFF Bilgi Bankası ve ASFK üzerinden gerçekleştirilir.

k. Bir takım normal sezon müsabaka esame listesinde; 1 bölgesel amatör lig oyuncusu sınırını aşması durumunda, pay-off Döneminde ise; 5 Amatör Oyuncu sınırını aşması, kadrosunda profesyonel oyuncu oynatması durumunda hükmen mağlubiyet cezası alır. (Her oyuncu takım fotoğraflarına girmek, ad-soyad vermek zorundadır.). Oyuncular müsabaka süresince resmi kimliklerini yanında bulundurmak zorundadır. Müsabakalar sırasında rakibin itirazlarına müteakip, saha koordinatörü gerekli gördüğü takdirde kimlik kontrolü yapabilir. Kontroller yapıldıktan sonra müsabaka oynanır, koordinatörden gelen bilgileri araştıran Merkez Disiplin Kurulu müsabakayla ilgili kararını verir. İtirazı, yalnızca ilgili müsabakada oynayan takımların kaptanları yapabilirler. Kaptanlar, rakip oyuncularla ilgili itirazlarını müsabaka bitiminden itibaren 48 saat içinde gerçekleştirmelilerdir. Play-off müsabakalarında itiraz süresi; müsabaka bitimine müteakip gün saat 15.00’e kadardır. Bu süreler dışında yapılacak itirazlar, Merkez Disiplin Kurulu toplantı gündemine alınmayacaktır.

l. Oyuncu transferleri, oyuncu değişikliği, müsabaka alımı, taraftarlarının davranışları ve takım kadrolarının takibinden takım kaptanı sorumludur. Dolayısıyla kaptanlar Mini Futbol Türkiye Ligi kurallarını iyi bilmelidirler.
 
4. OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ

a. Mini Futbol Türkiye Ligi platformunda takımların sahaya tek tip forma ile gelme zorunluluğu vardır.

b. Müsabaka öncesinde sahada ısınmak isteyen oyuncular, formaları yok ise öncelikle saha koordinatöründen takım olarak yeleklerini tahsis etmelidirler. Yeleksiz oyuncular sahaya ısınmak için de olsa çıkamaz.

c. Oyuncular plastik tabanlı suni çim kramponu veya halı saha ayakkabısı ile mücadele edecektir. Müsabakanın hakemi, oyuncunun ayakkabısının sahadaki diğer oyuncuların sağlığına zarar verebileceği kanaatine vardığı takdirde, ilgili oyuncuyu oynatmama yetkisine sahiptir.

d. Yaralanmalara neden olabilecek takıları takmak (gözlük, saat, yüzük, kolye, bileklik vs.) yasaktır. Hakem, bu özellikte takı takan bir oyuncunun bu takıları çıkarmasını istemekte yetkilidir.

e. Müsabakalar Mini Futbol Süper Ligi Organizasyon Komitesi’nin sağlayacağı müsabaka toplarıyla oynanacaktır. Organizasyon tarafından sağlanan topun müsabaka oynamaya elverişli olmaması vb. durumlarda müsabaka hakemi tarafından uygun görülen top ile müsabaka oynanabilir.

f. Mini Futbol Türkiye Ligi takımları üstlerindeki giysi vb. gereçlerde, yanlarında getirdikleri pankartlarda hiçbir şekilde siyasi logolar ve yazılar bulunduramazlar. Taraftarları hiçbir şekilde siyasi tezahürat yapamazlar. Oyuncuların ve taraftarların ırkçı söylem ve imalarda bulunması yasaktır. Bu kurala uyulmaması durumunda Mini Futbol Türkiye Ligi Merkez Disiplin Kurulu; puan cezası, men cezası, takım ve oyunculara ihraç cezası verebilir.

g. Takımları ve taraftarları rencide edici yada tahrik edici hareketlerde bulunan oyuncu yada oyuncular gözlemci tarafından tespit edilmesi takdirde Mini Futbol Disiplin kurulu maç cezası yada men cezası verme hakkına sahiptir.
 
5. GENEL OYUN KURALLARI

a. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde, ofsayt kuralı uygulanmaz.

b. Taç kuralı uygulanır. Taç atışı elle yapılır.

b.1. Taç atışı kullanılırken tüm rakip oyuncular, atışı kullanan oyuncuya en az 1 metre uzaklıkta olmalıdırlar.

b.2. Taç atışından doğrudan bir gol atılamaz.

b.3. Taç atışından gelen top hiçbir oyuncuya temas etmeden rakip kaleye girerse, oyun kale vuruşu ile başlar.

b.4. Taç atışından gelen top hiçbir oyuncuya temas etmeden eğer kendi kalesine girerse, oyun köşe vuruşu ile başlar.

c. Kaleciler geri pasta topu elleriyle alamazlar.

d. Kale vuruşundan, rakip kaleye gol yapılabilir.

e. Kaleci degajından, rakip kaleye gol yapılabilir.

f. Kale vuruşu veya kaleci degajı sırasında; rakip oyuncuların toptan 5 adım uzakta olması gerekmektedir. Bu durumun ihlali sonucu gol olması halinde, gol iptal edilir. Kale vuruşu ise tekrar edilir. Kaleci degajı ise, oyun endirekt serbest vuruş ile başlatılır.

g. Kalecilerin eli ile attıkları topun kimseye değmeden rakip kaleye gol olması durumunda, gol geçersiz sayılır ve rakip takım oyuna kale vuruşu ile başlar.

h. Kaleci top oyunda iken kendi kalesine bilerek ve isteyerek doğrudan bir gol atarsa, oyun köşe vuruşu ile başlar.

i. Başlama vuruşundan direkt rakip kaleye gol yapılabilir.

j. Penaltı atışı yapılırken kalecinin bir ayağı çizgide olmalıdır. Kalecinin öne çıkarak ihlali gerçekleştirmesi sonucunda; atış gol ile sonuçlanmaz ise, atış tekrar edilir. Atış gol ile sonuçlanır ise, atış geçerli sayılır.

k. Bir müsabakada, takımların sınırsız oyuncu değiştirme hakkı vardır. Oyundan çıkan oyuncu oyuna tekrar dâhil olabilir.

l. Rakibin itirazı sonucu Lisanslı oyuncu sayısı verilen sayının dışına çıkması durumunda Mini Futbol Türkiye Disiplin Kurulu konu ile alakalı inceleme başlatır ve yönetmelikte bulunan cezalar uygulanır.

m. Müsabaka hakeminden izin almadan oyuncu değişikliği yapabilir.

n. Takımlar, müsabaka içerisinde hakemin iznini almak kaydı ile oyunun durduğu bir anda, kalecilerini oyunda olan herhangi bir oyuncuyla değiştirebilirler.

o. Oyuncu değişikliği, oyunun hızını etkilemeyecek şekilde seri bir hızda yapılmalıdır. Oyuncu değişikliğini oyun hızını kasten düşürecek şekilde davranışta bulunan oyuncular hakem tarafından sarı kart ile cezalandırılır.

p. "Bariz gol şansını engelleme" nedeniyle verilen kırmızı kart değerlendirmesinde savunma takımında kendi kalesine en yakın oyuncu son adam olarak kabul edilir. Örnek: Kaleci kalesindeyken, hemen önündeki savunma oyuncusunun uyguladığı ihlal, bariz gol şansını engelleme gerekçesiyle kırmızı kart gerektirmez.

s. Rakibin kontrolünde olan bir topa yerden kayarak müdahale yapılamaz, yapılması halinde rakip takım endirekt serbest vuruş kullanır. Oyuncuların rakibin topla oynama mesafesi dışında yapacakları kayarak müdahaleler ise serbesttir.
 
Örnek 1: Dışarıya çıkmakta olan topun rakibin topla oynama mesafesinde olmaması durumunda, oyuncunun kayarak çıkmasını engellenmesinde oyun devam ettirilir.

Örnek 2: Atılan pasta, oyuncunun rakibin topla oynama mesafesinde olmadan kayarak araya girmesi durumunda oyun devam ettirilir. Ancak rakip takım oyuncuların en ufak bir müdahale şansı var ise, oyun kayarak müdahale nedeni ile endirekt serbest vuruş ile başlatılır.

Örnek 3: Topla giden oyuncuların, rakibe tehlikeli olmadan kayarak sut çekmesi oyun kuralları içinde sayılacaktır. Ancak, müsabaka hakemi oyuncunun yaptığı bu hareketin tehlikeli olduğu kanaatinde ise; ihlali yapan oyuncu aleyhine endirekt serbest vuruş kararı verebilir.

Örnek4: Kaleciler ceza alanı içerisinde topa kayarak müdahale de bulunabilirler. Ceza alanı dışında, diğer tüm oyuncular gibi kayarak müdahale kurallarına uymak zorundadırlar.

ş. Müsabaka hakemi, saha ışıklarının yetersiz olduğuna kanaat getirdiği takdirde, müsabakayı durdurmaya yetkilidir. Işıklar oynamak için yeterli hale geldiğinde oyun kaldığı yerden devam eder. Aksi takdirde saha koordinatörü durumu tutanak altına alır ve müsabaka ileriki bir tarihe ertelenir.

t. Saha koordinatörü, aynı zamanda yardımcı hakem görevi de görür. Kendi gördüğü ve müsabaka hakeminin görüş açısında olmayan pozisyonlarda, uyarma yetkisine sahiptir. Ancak son kararı, müsabaka hakemi verir.

u. Eğer müsabaka hakem herhangi sebepten dolayı geçici olarak oyunu yönetemeyecek hale gelirse, oyun saha koordinatörünün denetimi altında devam edebilir.
 
6. MERKEZ DİSİPLİN KURULU

a. Merkez Disiplin Kurulu, Mini Futbol Türkiye Ligi’nin asayişinden sorumlu olup, ligin yargı organı özelliğini taşır ve disiplin kararlarını alır. Haftanın iki günü toplanarak hafta boyu gelişen olayları değerlendirir. Toplantılarda aldığı kararları genelge olarak yayınlar.

b. Hakemleri tayin etme yetkisi tamamıyla Merkez Disiplin Kurulu’na aittir, takımların hakem seçme hakkı yoktur.

c. Ligdeki müsabakaların güvenli ve centilmence geçmesi için takımların lige kayıtlarında son kararı Mini Futbol Türkiye Ligi Merkez Disiplin Kurulu verir. Takımların önceki turnuvalardan kayıtlı bulunan centilmenlik dışı davranışları veya müsabaka ücretindeki sorumluluklarını yerine getirmemeleri durumunun tespitinde Mini Futbol Türkiye Ligi Merkez Disiplin Kurulu takımın lige kaydını reddetme hakkına sahiptir.

d. Merkez Disiplin Kurulu alınan kararları ilgili takım kaptanlarına veya oyunculara, minifutbolturkiye.com internet sitesi üzerindeki ceza tahtası bölümünden duyurur.

e. Merkez Disiplin Kurulu, uygulanan disiplin cezalarında, oyuncunun/takımın müsabakalarındaki geçmiş disiplin tutumunu da göz önüne bulundurur.

f. Merkez Disiplin Kurulu, müsabaka da görülen kartlardan ve alınan cezalardan bağımsız olarak, Mini Futbol Türkiye Ligi’ndeki keyif öğelerini tehdit ettiğine kanaat getirdiği takıma/oyuncuya disiplin cezası uygulayabilir.

f.1. Oyuncular sosyal medyada, ligin organizasyon komitesi veya görevlileri hakkında içeriğinde hakaret barındıran fair-play dışı söylemde bulunamazlar. Bu kuralın ihlali durumunda; Merkez Disiplin Kurulu, takımdan sorumlu olan kaptana ve ihlali yapan oyuncuya, ihraç cezası, takıma puan silme ve ihraç cezası uygulayabilir.

g. Mini Futbol Türkiye Ligi Disiplin Talimatnamesi’ ndeki disiplin cezası uygulama sistemi, 3 derecede ele alınır. Buna göre;

g.1. Bir oyuncu tarafından, hakeme, saha koordinatörüne veya rakibe yapılan

1. dereceden Fair-Play dışı itirazlar/hakaretler, 1 müsabakadan 3 müsabakaya mene kadar,

2. dereceden Fair-Play dışı itirazlar/hakaretler, 4 müsabakadan 8 müsabakaya mene kadar,

3. dereceden Fair-Play dışı itirazlar/hakaretler, tükürme ve fiziki müdahale durumları ise 9 müsabakadan, tüm Mini Futbol Türkiye Events müsabakalarından men cezasına kadar tabidir.

g.2. Bir oyuncu tarafından, rakibine yapılan ve müsabaka içinde Mini Futbol Türkiye Ligi yetkilileri tarafından tespit edilen,

1. dereceden sert müdahale (Aynı müsabaka içerisinde görülen çift sarı kart, hafif sertçe arkadan müdahaleyle görülen kırmızı kart, vs.) nedeniyle 1 müsabakadan 3 müsabakaya mene kadar,

2. dereceden sert müdahale (Amacın sakatlamak olmadığı ancak direkt sağlığı tehdit eden müdahale) 4 müsabakadan 8 müsabakaya mene kadar cezaya tabidir.

3. derece sert müdahale ( bilerek ve kasten yapılan müdahale ) müsabakadan men, tüm Mini Futbol Türkiye Events müsabakalarından men cezasına tabidir.

h. Bir müsabakada kırmızı kart gören oyuncu takımının çıkacağı bir sonraki müsabakada cezası açıklanmamış olsa bile cezalı duruma düşer ve takımı en az 1 müsabaka yapmadan görev alamaz.
 
i. Ceza almış bir oyuncunun cezalı durumda olduğu süreçte kendi takımında as oyuncu olarak oynadığı tespit edilirse;

- Oynatan takıma hükmen mağlubiyet,

- Oynayan oyuncuya +2 müsabaka ceza ve oynadığı müsabakanın cezadan düşmemesi prosedürü uygulanır.

j. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde bir müsabakanın, herhangi bir oyuncunun hayati bir sakatlığı nedeniyle (hakem sakatlığın önemine onay vermelidir.) bir takımın sahadan çekilerek tatil edilmesi durumunda, son kararı Mini Futbol Türkiye Ligi Merkez Disiplin Kurulu verir.

k. Hakemin oyuncu sağlığı nedeniyle gerekli gördüğü durumlar haricinde, müsabakanın tatil edilmesini beklemeden sahadan takım halinde çekilmenin cezası ise; hükmen mağlubiyettir.

l. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde bir müsabakanın disiplin/güvenlik gibi bir nedenle tatil edilmesi durumunda ise karar yetkisi tamamen Merkez Disiplin Kurulu’ndadır. Kurul, olayları değerlendirerek müsabakanın yeniden oynanmasına, kaldığı yerden devam etmesine, iki takımdan birinin hükmen galibiyetine, müsabakanın o anki skoruyla tescil edilmesine, her iki takımın ihraç edilmesine veya takımlara puan cezası uygulamasına karar verebilir. Takım kaptanları takım ve taraftarlarından sorumludur. Taraftarlarının çıkardığı olaylarda takım kaptanları sorumluluğunu yerine getirmeyip çıkan olayları engellemeye gayret etmez ya da tahrik ederse, kurul, takım kaptanına veya takımına; tüm Mini Futbol Türkiye Events müsabakalarından men cezasına kadar, disiplin cezası verebilir.

m. Müsabakanın başlangıç saatinden 25 dakika sonra iki takımdan birinin 5 oyuncu ile sahada yer almaması halinde o takım, hükmen mağlup (3-0) ilan edilir ve o takım için müsabakasına katılım göstermeyen ekip prosedürü uygulanır. Saat ile ilgili doğabilecek anlaşmazlıklarda Organizasyon Komitesi’nin tuttuğu "Resmi turnuva saati" geçerlidir. Play-off müsabakalarında bu süre 15 dakika olarak uygulanacaktır.

n. Onayladığı müsabakaya katılmayan takım için;

n.1. Takım ligde daha önceden müsabaka yapmışsa hükmen mağlup sayılır.

o. Müsabakasına katılım göstermeyen takımın bir sonraki müsabakasına çıkabilmesi için; Mini Futbol Türkiye Liginde mücadele ettiği ilin Organizasyon Komitesinin banka hesabına havale yolu ile gelemediği müsabakanın ücretini yatırması gerekmektedir.

p. Bir takımın çıktığı bir müsabakada o gün şahsi nedenlerle bir bölümünü eksik verdiği bakiyeyi bir sonraki müsabakada tamamlamaması durumunda, ücreti Mini Futbol Türkiye Ligi banka hesabına havale edene dek üyeliği dondurulur.

r. Müsabakayı izleyen seyircilerin veya yedek oyuncuların hakem/saha koordinatörü izni olmadan sahaya girmeleri kesinlikle yasaktır. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde mücadele eden takımlar, kendilerini izlemeye gelen seyircilerinin de hal ve hareketlerinden sorumludur. Saha koordinatörü veya hakem raporuyla bir takımın taraftarı olduğuna kanaat getirilen kişinin saha koordinatörüne, hakeme, rakip oyuncuya veya taraftara karşı Fair-Play sınırını aşan tutumu veya oyun alanının belirtilen kurallarına uymaması halinde Merkez Disiplin Kurulu ilgili takıma puan cezasından tüm Mini Futbol Türkiye Events müsabakalarından men cezasına kadar disiplin cezası uygulayabilir.

s. Hakemin veya disiplin kurulunun, 2 takımın etik olmayan biçimde, anlaşmalı olarak maç skorunu belirlediğine kanaat getirdiği durumlarda Merkez Disiplin Kurulu’nun müsabakayı iptal etme, puan silme ve hükmen kararı verme yetkisi bulunmaktadır.

ş. Mini Futbol Türkiye Ligi’nden diskalifiye edilen takımın eski müsabakalarına dair herhangi bir yaptırım yoktur. Önceki müsabakalardaki skorlar ve alınan/verilen puanlar sabit kalır. Yalnızca puanı ne olursa olsun puan cetvelinin en alt sıralarında yer alırlar ve isimlerinin yanında “Disk.” yazılır.

t. Takımlar müsabakalarla ilgili her türlü itirazlarını müsabaka bitimine müteakip, en geç 48 saat içerisinde Merkez Disiplin Kurulu’na, disiplin@minifutbolturkiye.com adresine gönderecekleri e-mail ile yapmak durumundadır. Play-off müsabakalarında bu süre müsabakanın oynandığı günün ertesi günü saat 15.00’e kadardır. Bu süreyi aşan itirazlar dikkate alınmaz.
 
7. LİGDE CEZALARIN UYGULANMASI

a. Kendi takımında ceza alma;

Oyuncu kendi takımında oynarken saha içi/dışı fair-play’i gölgeleyici tutumu dolayısıyla saha koordinatörü veya müsabaka hakemi yorumuyla, müsabakada aldığı bir kart veya verilen karttan bağımsız kart görmeksizin ceza alabilir. Bu durumda verilen müsabaka cezası kadar kendi takımı müsabaka yapıncaya dek, oyuncu kendi takımında veya misafir bir takımda oynayamaz.

b. Cezalıyken transfer;

Bir oyuncu disiplin cezasını tamamlanmadan ligde transfer olamaz. Eğer takımı fesih edilmiş veya diskalifiye olmuş fakat takım oyuncuları arasında ceza almayan ya da yalnız müsabaka cezası almış olan oyuncular varsa bu oyuncular farklı takıma transfer olabilir veya yeni takım kurabilirler. Bu şekilde cezalarını yeni takımlarında çekebilirler. Ancak yeni takımlarının adı diskalifiye olan takımın adıyla aynı olamaz veya andıramaz. Bu konudaki nihai karar Merkez Disiplin Kurulundadır.

c. Merkez Disiplin Kurulu tarafından diskalifiye edilen bir takım, bir daha Mini Futbol Türkiye Liginde yer alamaz.

d. Cezada zaman aşımı;

Oyuncunun ceza aldığı süre içerisinde takımı özel iş yoğunluğu veya herhangi bir başka nedenle müsabaka yapmıyorsa oyuncunun cezasını tamamlaması amacıyla konmuş bu kurala göre, takımın müsabaka yapmadığı her 1 ay, Mini Futbol Türkiye Ligi cezasının bir müsabaka azalmasına neden olur. Mini Futbol Türkiye liginin yönetimsel veya mücbir sebeplerle o ilde faaliyette olmadığı dönemler zaman aşımına girmez, bahsi geçen dönemlerde oyuncuların cezası düşmez.

e. Mini Futbol Türkiye de oynanan hazırlık müsabakalarında, oyuncuların daha önceden aldıkları resmi müsabaka cezaları düşürülmez.

f. Rakip takımın müsabakaya gelmemesi nedeniyle gelen takım lehine hükmen galibiyet kararı verilen müsabakalarda, galip takımın kadrosunda bulunan cezalı oyuncuların cezalarından bir müsabaka ceza düşer.

g. Oyuncular puanlı lig sezonu maçlarında aldıkları cezaları bir sonraki resmi Mini Futbol Türkiye müsabakasında çekerler. Ceza alan oyuncunun takımının takip eden ilk maçı play-offa denk gelirse cezayı play-off maçında çekeceği gibi, play-offla eş zamanlı yeni sezonun puanlı maçları başlarsa, cezayı puanlı yeni sezon maçında da çekebilir. Ancak, play-offta alınan cezalar, takım play-offta yoluna devam ettiği sürece yine play-offta çekilir. Takım play- offtan elendiğinde kalan cezalar puanlı yeni sezon maçlarında çekilir.
 
8. PLAY-OFF KURALLARI

a. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde bir yılda bir kez Play-Off süreci yaşanır. Sezon başında açıklanmış lig Sezonu Play- Off tarihlerindeki puan durumuna göre sıralamada ilk 8 de bulunan takımlar, sezon başında belirlenmiş olan müsabaka programına bağlı olarak Play-Off müsabakalarını oynarlar. Ardından Konferans Şampiyonları eşleşerek eleme usulü il şampiyonunu belirlerler. Konferans Şampiyonları eşleşme mantığı ilden ile konferans sayıları değiştiği için değişkenlik gösterebilir. Her ilde bu eşleşmeler, play-offlardan önce www.minifutbolturkiye.com üzerinden duyurulur.

b. Bir takımın play-offlarda oynayabilmesi için ilgili sezon içinde Mini Futbol Türkiye Ligi’n de bütün müsabakaları yapmış olması gerekir. Takımın rakibinin müsabakaya gelmediği veya gelemediği durumlarda kazanılan hükmen galibiyetler yapılmış diğer müsabakanın içerisine dahil edilir.

c. Play-off katılımcılarından herhangi biri, play-off başlangıç tarihinden en az 2 gün önce play-offlara katılmayacağını resmen, Mini Futbol Türkiye Ligi ili yetkililerine açıklarsa, play-off dışında kalır. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde tüm müsabaka yapma kuralına uygun ve sıralamada en üstte olan ekip play-off da, mücadele etme hakkını elde eder. Bu açıklama yapılmadığı takdirde ekip, Mini Futbol Türkiye Ligi hükmen mağlubiyet prosedürünce işlem görür.

d. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde 2 takım arasındaki puan eşitliği durumunda sırasıyla; averaj, atılan gol sayısı ve galibiyet sayısı dikkate alınır. Tüm bu kriterlerin eşit olması durumunda ise; Organizasyon Komitesinin belirlediği saat ve tarihte iki takım arasında yapılacak bir müsabaka ile üst sırada kimin yer alacağı belirlenir.

e. Transfer sezonunun bitişiyle sabitlenen kadro, play-offlar için o takımın oluşturduğu nihai kadrodur. Daha sonra değiştirilemez.

e.1. Oyuncunun play-offlarda oynaması için takımın resmi kadrosuna Mini Futbol Türkiye üyesi sıfatıyla transfer olmuş oyuncular play-offlarda oynayabilir.

e.2. Play-off müsabakalarında kadroda usulsüzlük yapan takım şampiyon dahi olsa, kurallarımızda belirtilen süre içerisinde (ertesi gün saat 15.00) müsabaka ile ilgili itirazın Merkez Disiplin Kuruluna iletilmesi ve yapılan incelemeler doğrultusunda itirazın haklı bulunması halinde; usulsüzlük yapan takımın elde ettiği haklar (ödüller, şampiyonluklar) finalde kaybeden takıma verilecektir.

f. Play-offlar da oynayan oyuncuların tekmelik takmaları gerekmektedir. Ayrıca illerinde konferans finallerine yükselmeye hak kazanan takımlar bu finallere forma ile katılım göstermek zorundadırlar.

g. Play-Off müsabakaları taçlı oynanır.

h. Normal süresi eşitlikle sona eren Play-Off müsabakaları sonunda direkt olarak penaltı atışlarına geçilir.

h.1. İki takımın sırasıyla beşer penaltı atış hakkı bulunur. Eğer, iki takım da beşer penaltı vuruşu sonucunda eşit sayıda gol atmış ise seriye tekli penaltı atışları şeklinde eşitlik bozulana kadar devam edilir.

h.2. Penaltı noktasından yapılan vuruşlarda, aksine bir karar belirtilmediği sürece, ilgili oyun kuralları ve IFAB kararları uygulanır.

i.Takımlar, transfer sezonunun kapandığı gün www.minifutbolturkiye.com internet sitesi üzerinden oluşturduğu resmi play-off kadrosunda en çok 5 Lisanslı statüsünde oyuncu bulundurabilir fakat sahada aynı anda 3 Lisanslı oyuncu bulundurabilir. Play-offlar başlayana kadar olan "Play-off adaylık sürecinde" bir müsabaka oynadığı esnada internet sitesindeki kadrosunda bu kuralı ihlal ettiği tespit edilen takım, o müsabakasında hükmen mağlup sayılır. Play-offlar başladıktan sonra bu kuralın ihlalinin tespiti halinde ise; takım play-offlardan diskalifiye edilir.

j. Play-off müsabakaları ile ilgili itiraz süresi, müsabakanın ertesi günü saat 15.00’e kadar olan süre olarak belirlenmiştir. İtirazın dikkate alınması için Merkez Disiplin Kuruluna rakip takım kaptanı tarafından bu süre zarfında itirazın iletilmiş olması gerekmektedir. Bu süreyi aşan veya rakip kaptandan farklı bir kişi tarafından yapılan itirazlar dikkate alınmaz.
 
9. ORGANİZASYON SORUMLULUKLARI

a. Mini Futbol Türkiye Ligi ile ilgili her türlü konuda karar yetkisi Mini Futbol Türkiye Events’ e aittir.

b. Mini Futbol Türkiye Events’ in, Mini Futbol Türkiye Ligi ile ilgili her türlü değişikliği yapma hakkı saklıdır.

c. Mini Futbol Türkiye Ligi’ne katılan tüm takımlar kuralları ve detayları okuyup kabul etmiş sayılır.

d. Organizasyon komitesi gerekli gördüğü takdirde turnuvanın yapılacağı tesisleri, belirlenmiş müsabaka yeri, tarih ve saatlerini önceden haber vermeksizin değiştirebilir. Böyle bir durumda katılımcı takımlar mümkün olan en kısa sürede bilgilendirilecektir.

e. Organizasyona katılan tüm takımlar ulaşım konusunda kendileri sorumludurlar.

f. Organizasyon komitesi, açıklanan ödüllerde değişiklik yapma hakkını saklı tutar.

g. Organizasyonla ilgili haberler, duyurular, müsabaka sonuçları, müsabaka programları gibi bilgiler www.minifutbolturkiye.com’da yayınlanacaktır. Bu, taahhüt edilen bir hizmet değildir ve yayınlanmaması durumunda organizasyon komitesi sorumluluk kabul etmez.

h. www.minifutbolturkiye.com’da yayınlanan bilgileri takip etmek takımların kendi sorumluluğundadır ve takip etmemelerinden doğacak zararlardan organizasyon komitesi sorumlu tutulamaz.

i. Merkez Disiplin Kurulu tarafından kurallara aykırı davrandığı gerekçesiyle ihraç olan veya cezalandırılan takım, maddi/manevi herhangi bir hak iddia edemez.


10. SAĞLIK
a. Mini Futbol Türkiye Ligi’nde katılan tüm oyuncular sağlık konusunda kendileri sorumludurlar. Spor yapmalarına engel rahatsızlıkları bulunanlar organizasyona katılmamalıdırlar.

b. 45 yaşından büyüklerin sağlık raporu eşliğinde oynamalarında herhangi bir problem yoktur. İzin ve rapor getirilmediği takdirde Mini Futbol Türkiye Ligi Organizasyon Komitesi’nin hiçbir sorumluluğu yoktur.

c. Organizasyon Komitesi; sağlıkla ilgili konularda, tedbir alınmaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü takımların ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.


11. GÜVENLİK
a. Organizasyona katılan tüm takımlar güvenlik konusunda kendileri sorumludurlar.

b. Katılımcıların kendi aralarında ya da tesislerle aralarında çıkabilecek ihtilaflarda organizasyon komitesi taraf değildir, sorumluluk kabul etmez.

c. Organizasyon komitesi; güvenlik ile ilgili konularda, tedbir alınmaması veya öngörülemeyen nedenlerden ötürü takımların ve oyuncuların uğrayabileceği maddi ve manevi zararlardan sorumlu tutulamaz.